Shpresoj qe tju pelqej web-i desing >>By__TrImI
   
 
  Arkeologjia

Arkelogjia

Arkeologjia (nga greq. αρχαίος, arheos = i lashtë dhe λόγος, logos = fjalë, ose mësim) është shkenca që studion qytetërimet dhe kulturat njerzore të së kaluares, dhe lidhjet e tyre me mjedisin rrethues, nëpërmjet mbledhjes, dokumentimit dhe shqyrtimit të gjurmëve lëndore që kanë mbetur (arkitekturës, dorë-punimeve, mbetjeve biologjike dhe njerzore).

Arkeologjia ndahet zakonisht në degë sipas periudhës ose kulturës së objektit të studiuar (p.sh. arkeologjia klasike,arkeologjia industriale, dhe paleontologjia) ose sipas veçantive teknike të studimit (p.sh. arkeologjia nënujore dhe arkeologjia eksperimentale), ose sipas cilësive problematike (arkeologjia urbane) ose edhe mbi bazën e llojit të lëndës së hulumtuar (p.sh. numismatika ose epigrafia).

Tabela e përmbajtjeve

Metodat

Për analizimin arkeologjike përdoren disa metoda ndër të cilat janë të njohura Arkeobotanika, Dendrokronologjia, Arkeometalurgjia,[1] etj.

  • Arkeobotanika merret me analizimin e prezencës së njerëzve në një hapësirë duke hulumtuar mënyrën e sigurimit dhe përdorimit të ushqimit. Për të hulumtuar këtë përdoren gjëra të karbonizuara apo lloje tjera të konservimit. kjo metodë hynë në programin standard të arkeologjisë.
  • Dendrokronologjia kjo metodë përdorë rrathët në trungun e pemëve. Varësisht nga numri i rrathëve dhe vetit e pemës arrihen konkludime arkeologjike mbi studimin e bërë. Zakonisht kjo metodë shërben për të hulumtuar vegjetacionit të një hapësire.
  • Arkeometalurgjia si objekt studimi ka materialet e ndryshme të përpunuara nga dora e njeriut. Me bazë të dhënave për gjendjen e objekteve të ndryshme me teknika arkeologjike vije deri tek konkludime të ndryshme mbi rrethanat shoqërore dhe zhvillimin teknologjik apo ekonomik të asaj hapësire
Niki Mujor !!!!
 
Jeta eshte spektakel, ne jemi aktor,
vetem njeri mund te jet mbret. kur te fiken dritat, kur skemi vizitor ne mbesim vet..!!
Advertisement
 
Sa ju pelqen Webi >>
 
Sa ju pelqen Webi?
Shum i mir
I mir
I shkelqyshem
Teper i mir
I keq
pollcode.com free polls
Sa ju pelqen Dizajni i Ri >>>
 
Sa ju pelqen Dizajni
I mir
Tepere i mir
Me ndyshu
I keq
Asnjeri
pollcode.com free polls
..::::SpoNzOr::::::.....
 
<<<<<>>>>>> <<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>
 
1 visitorson this page!
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=